Harde lenzen

Harde lenzen heten ook wel vormstabiele lenzen: ze behouden te allen tijde hun vorm. Dat komt door het materiaal waarvan ze zijn gemaakt: polymethylmethacrylaat. Zeg dat maar eens drie keer achter elkaar.

Ze kunnen perfect op de maat van je oog worden gemaakt. Omdat ze in vorm blijven, gaan ze ook lang mee. In tegenstelling tot zachte lenzen die je maximaal een maand gebruikt. Wist je dat nachtlenzen  ook harde lenzen zijn? Lees hieronder meer over harde lenzen voor overdag!

 

Wanneer harde lenzen kiezen

Harde lenzen zijn duurzamer dan zachte lenzen. Waar zachte lenzen maximaal een maand worden gedragen, gaan harde lenzen tot wel twee jaar mee. Ze worden op de maat van je oog gemaakt. Als je een cilinder of andere oogafwijking hebt, zijn harde lenzen een betere keus dan zachte lenzen. Op termijn zijn ze ook een goedkopere keus, mits je sterkte onveranderd blijft. Overigens scheuren de lenzen ook minder snel door de stabiele vorm. Het draagcomfort is wel minder dan bij zachte lenzen en al helemaal in vergelijking met daglenzen. Overigens zijn harde lenzen gevoeliger voor stofjes en vuiltjes. Wil je graag afwisselen tussen een bril en lenzen? Dan zijn zachte lenzen een betere optie!

 

Onderhoud van harde lenzen

Harde lenzen vergen een andere inzet- en uithaalmethode dan zachte lenzen. Je opticien geeft je graag een instructie. Harde lenzen maak je op dezelfde manier schoon als zachte lenzen. Wel zijn harde lenzen doorgaans makkelijker schoon te maken dan zachte lenzen. Zachte lenzen absorberen traanvocht en daarmee ook eventuele vuiltjes die op je oog zitten. Harde lenzen nemen geen vuildeeltjes op. Voor harde lenzen heb je een andere soort lenzenvloeistof nodig dan voor zachte lenzen, houd hier rekening mee! De opticien zorgt altijd voor de juiste vloeistof voor jouw lenzen. Weet je niet zeker of je harde of zachte lenzen wil? Lees ons blog over de voor- en nadelen van harde en zachte lenzen of laat je adviseren door een ervaren opticien!

Deel op je favoriete social media
Pin It