Hoe zorg je ervoor dat je als lensdrager geen geïrriteerde ogen krijgt? In dit blog geven we je zes tips op het gebied van oogzorg, contactlenzen en hooikoortsklachten. 

Wat wordt verstaan onder hooikoortsklachten?

De lente is officieel van start gegaan, wat enerzijds betekent dat we langer van daglicht genieten en anderzijds voor veel mensen synoniem staat voor hooikoortsklachten. Als iemand last heeft van hooikoorts ontstaat er irritatie aan de neus, luchtwegen of ogen ten gevolge van een allergische reactie op stuifmeel, bomen, struiken of graspollen. Per persoon verschillen de klachten en hoeveel last iemand ervan heeft. Ook is niet iedereen allergisch voor alle soorten pollen. Lensdragers hebben over het algemeen meer last van hooikoorts dan brildragers. Dat komt doordat het stuifmeel dat tussen je lens en ogen gaat zitten, voor extra irritatie en jeuk zorgt. Als je in je ogen wrijft, wordt het alleen maar erger. Hieronder geven we vijf tips voor extra comfort bij hooikoortsklachten.

 

6 tips voor lensdragers

1.      Daglenzen

Daglenzen zijn de ideale oplossing! Van alle lenzen zijn deze het meest hygiënisch, comfortabel en gemakkelijk in gebruik. Stuifmeel en pollen krijgen geen kans omdat je elke dag een nieuw setje aanbreekt. Met daglenzen geniet je van helder zicht zonder bril én verminder je hooikoortsklachten aanzienlijk ten opzichte van andere typen lenzen. Als je normaalgesproken week- of maandlenzen draagt, is het aan te raden om in het pollenseizoen tijdelijk een switch te maken naar daglenzen. Was je handen grondig voor je je lenzen indoet. Op het einde van de dag gooi je de gebruikte lenzen weg.

 

2.      Oogdruppels

Oogdruppels dienen als extra beschermlaagje voor je oog. De opticien voorziet je van een wat dikkere druppel die je oog langer bescherming biedt. De dikte of stroperigheid van de druppel is erg belangrijk. Het traanvocht wat je ogen aanmaken als je hooikoorts hebt, is erg dun en waterig en dus van een lagere kwaliteit. Van de regen in de drup: traanogen zorgen er daarnaast voor dat je last krijgt van droge ogen. Een oogdruppel is gemakkelijk, snel en verzacht hooikoortsklachten.

 

3.      Zoek het water op!

De lucht is schoner als het net heeft geregend. Pollen krijgen dan geen kans om in de lucht te zweven en jou irritatie te bezorgen. Nog een tip: neem een douche voor je naar bed gaat. De pollen die in je haren zitten, spoel je zo weg. En heb je wel eens gedacht aan een strandvakantie? In zeelucht zitten veel minder pollen en voel jij je op je best. Houd er wel rekening mee dat je geen lenzen draagt bij het douchen!

 

4. Speciale lenzenvloeistof

De ene vloeistof is de andere niet. Naast het verschil in vloeistof voor harde en zachte lenzen, bestaan er meer onderlinge verschillen tussen vloeistoffen. Naast de functie van schoonmaken, bevatten sommigen bepaalde componenten om je ogen een handje te helpen. Als je last hebt van hooikoortsklachten, is het raadzaam om een vloeistof te nemen voor de eiwitrijke traanlaag. Voor een persoonlijk advies kan je terecht in één van onze winkels!

 

Maak een afspraak

 

5.      Een (extra) bril

Een bril houdt pollen tegen, waar een lens ze eerder opneemt. Daarom is het raadzaam om een bril te dragen in het pollenseizoen. Als je liever toch je lenzen in hebt, zorg er dan voor dat je een extra bril bij je hebt voor het geval dat. Zo kan je de lenzen gemakkelijk vervangen voor een bril.

 

stephanie hau P4TPjOXKqY8 unsplash

6.      Een zonnebril

Niet alleen heel fijn op zonnige dagen, maar ook als bescherming tegen pollen. Al helemaal als je gaat voor een model wat je ogen afsluit, zoals een ‘wraparound’ sportzonnebril. Met name op droge, winderige dagen verspreiden pollen erg snel. Zorg er dus voor dat je altijd een zonnebril bij je hebt. In combinatie met daglenzen zorgt een zonnebril voor vermindering van hooikoortsklachten. Ook kan je nadenken over een zonnebril op sterkte. Zo heb je überhaupt geen lenzen nodig. 

Maatwerk advies

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind, maar de contactlensspecialisten en opticiens bij EyeCare helpen je graag. Kom langs in één van onze winkels en onze medewerkers voorzien je van een gepersonaliseerd advies. Of dat nu voor een oogdruppel, zonnebril of contactlens is.

 

Graag tot ziens!

 

Maak een afspraak

Deel op je favoriete social media
Pin It