Om je ogen in optimale gezondheid te houden, is het belangrijk om ze te beschermen tegen Uv-straling. Naast positieve effecten, zoals de aanmaak van vitamine D, zijn er ook negatieve effecten. In dit blog onderstrepen we het belang van bescherming en geven we een aantal praktische tips.

 

Al onze ZEISS brillenglazen, inclusief heldere glazen, zijn voorzien van een Uv-filter. Op termijn kan Uv-licht schadelijk zijn voor de ogen. Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de vijf brillenglazen Uv-straling tot 400 nm blokkeert. Onvoldoende bescherming kan leiden tot verschillende oogaandoeningen en het verouderingsproces van de huid rondom de ogen versnellen. Voorkomen is beter dan genezen en we vertellen je graag hoe!

 

 

 

Wat zijn de gevolgen van overmatige blootstelling aan Uv-licht? 

  • Fotokeratitis. Dit is een ontsteking van het hoornvlies door verbranding van de zon. Het wordt ook wel sneeuwblindheid genoemd. Lange tijd op grote hoogten in de open lucht zonder bescherming tegen de zon veroorzaakt soms fotokeratitis.
  • Rimpels. Uv-straling versnelt het verouderingsproces van de huid rondom de ogen waardoor rimpels ontstaan.
  • Staar. Staar is een vertroebeling van de heldere lens in het oog. De vertroebeling ontstaat vaak als gevolg van overmatige blootstelling aan Uv-licht. Klachten beginnen vaak met verminderd contrast en minder scherp zicht, maar gaan zo ver als blindheid.

 

Beschermzon2

 

Wanneer bescherm je je ogen tegen Uv-straling? 

Niet alleen op dagen dat de zon fel schijnt, is er sprake van Uv-straling. Uv-licht is ook aanwezig als de zon achter de wolken zit. De intensiteit ervan kan ook dan zeer hoog zijn. Zelfs in de schaduw is er veel Uv-licht, aangezien 50% van de Uv-straling doorkomt via gereflecteerd en verstrooid licht. Denk hierbij aan spiegels en witte oppervlakken. Het voelt bijna alsof je nergens veilig bent. Als je een bril draag met goede Uv-filter zit je goed! Zo hebben al onze ZEISS brillenglazen er standaard één inbegrepen.

 

Hoe bescherm je je ogen?

Op zonnige dagen is een zonnebril op sterkte erg prettig. Uiteraard kan je ook in onze winkels terecht voor een model zonder sterkte. Voor dagelijks gebruik hebben al onze heldere ZEISS brillenglazen een Uv-filter dat ver boven de norm volstaat. Zo weet je zeker dat je een goede bescherming geniet. Veel contactlenzen hebben Uv-bescherming om je netvlies veilig te stellen. Echter, beschermen ze je kwetsbare oogleden niet. Investeer daarom in een goede zonnebril!

 

Maatwerk advies brillenglazen

Weet je niet zeker wat voor glazen een perfecte match zijn voor jouw levensstijl? Ga dan langs bij een EyeCare winkel voor een maatwerk advies. Bovendien hebben we nu een speciale aanbieding voor zonneglazen. Maak je klaar voor de zomer met je nieuwe zonnebril. Graag tot ziens!

 

Maak een afspraak

Deel op je favoriete social media
Pin It