Wat doet een polarisatiefilter in je zonneglas precies? Dat leggen we in dit blog graag aan je uit! Het is niet alleen een absolute must voor skiërs en watersporters, maar iedere brildrager heeft er baat bij.

 

We verklappen het maar meteen: het geheim zit ‘m in de coating! De coating vermindert irriterende lichtreflecties, bijvoorbeeld wanneer zonlicht op een nat wegdek, sneeuw, water of een metalen oppervlak valt. Daarnaast verbetert een speciale tint de waarneming van kleur en het contrast. Dat resulteert in haarscherp zicht, zonder dat je last hebt van felle schitteringen. Gepolariseerde zonnebrillen op sterkte zijn ook verkrijgbaar!

 

 

 

Waarom een gepolariseerde zonnebril?

In verschillende situaties is een gepolariseerde zonnebril erg handig. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden of als je op het strand bent. Vooral bij water- en wintersport is het fijn om felle schitteringen weg te nemen uit het zicht. Des te veiliger beoefen je jouw favoriete sport! Ook mensen met gevoelige ogen kiezen vaker voor een polarisatiefilter in hun zonneglas voor dagelijks gebruik. Schitteringen zijn voor hen extra vervelend en bij EyeCare voorzien we onze klanten graag van comfort! In alle gevallen bieden gepolariseerde zonnebrilglazen van ZEISS 100% bescherming tegen UV-A en UV-B-straling.

 

Wat zijn gepolariseerde zonneglazen?

Natuurlijk licht beweegt in alle richtingen en is daarmee ‘ongepolariseerd’. Zodra het licht in aanraking komt met een reflecterend oppervlak, zoals zonlicht dat op sneeuw valt, wordt het gebroken in een bepaalde richting. Met andere woorden: het wordt gepolariseerd. Het overgrote deel van dit gereflecteerde licht is verticaal gepolariseerd. Een zonneglas met polarisatiefilter blokkeert het verticaal gereflecteerde licht. Vrijwel alle reflecties van water, sneeuw, metaal en een nat wegdek worden weggenomen uit het zicht. Het resultaat is rustig en helder zicht in felle lichtomstandigheden!

 

polarisatie2

 

Gepolariseerde zonnebril of niet?

In sommige situaties is een gepolariseerde zonnebril perfect en in andere situaties is hij minder handig. Bij winter- en watersport is het erg fijn om de felle schitteringen weg te nemen, zodat je altijd helder zicht hebt. Bij het autorijden voelt een polariserende zonnebril veiliger en comfortabeler, doordat je niet wordt verblind door de zon. Echter, in sommige smartphones en tablets zit al een filter in het scherm tegen schittering. Wanneer je met een gepolariseerde zonnebril op naar een scherm met zo’n filter kijkt, wordt het beeld nogal donker.

 

Een stap verder: meekleurende zonneglazen

Meekleurende zonneglazen passen zich aan de lichtomstandigheid aan door speciale moleculen in het glas die reageren op Uv-licht. Deze glazen worden ook wel ‘fotochrome’ zonneglazen genoemd. Ze worden donkerder bij felle lichtomstandigheden en lichter als je bijvoorbeeld in de schaduw stapt. Je ogen worden op elk moment voorzien van de juiste intensiteit en hoeveelheid licht. Omdat deze techniek op moleculair niveau in het glas is aangebracht, slijt het niet. Ook deze glazen zijn verkrijgbaar met polarisatiefilter! Houd er wel rekening mee dat deze zonneglazen in de auto niet altijd meekleuren doordat er vaak een Uv-filter in voorruiten zit.

 

Maatwerk advies

Twijfel je of je een zonneglas met of zonder polarisatiefilter moet nemen? Kom dan langs in één van onze winkels voor een persoonlijk advies. Onze medewerkers helpen je graag bij het uitkiezen van een mooi montuur met de juiste glazen.

 

Maak een afspraak

 

 

Deel op je favoriete social media
Pin It