Je lenzen schoonmaken is een ritueel wat je misschien wel elke dag doorloopt. Een goede hygiëne van je contactlenzen is belangrijk voor de gezondheid van je ogen.

Als je lenzen niet goed schoon zijn, merk je dat meteen. In dit blog heeft EyeCare uiteengezet hoe je het beste je lenzen kan schoonmaken. Dat is niet alleen prettiger voor je ogen, maar zo gaan je lenzen ook langer mee. Lees meer!

 

Stap 1: was je handen

Contactlenzen worden alleen schoon als je handen ook schoon zijn. Was je handen altijd met water en zeep. Bij voorkeur antibacteriële zeep. Droog je handen af met een pluisvrije doek anders komt er alsnog stof en vuil op je lenzen. Vermijd zeep met lotion en/of olie, die hydrateren je handen weliswaar iets beter, maar diezelfde olie komt dan op je contactlenzen. Zonde!

contactlenzen9

Stap 2: gebruik lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof en contactlenzen zijn beste vrienden. Gebruik altijd verse lenzenvloeistof omdat in de vloeistof van gisteren inmiddels al bacteriën of stof kan zitten! Water, speeksel of zoutoplossingen hebben allen een sterk averechts effect. Alleen de juiste lenzenvloeistof zorgt ervoor dat je lenzen soepel, schoon en comfortabel blijven.

 

Stap 3: poets je lenzen voorzichtig

Onderzoek wijst uit dat de ‘schrob & spoel’ methode het beste werkt om je lenzen schoon te maken. Leg de lens voorzichtig in de palm van je hand en doe er enkele druppels lenzenvloeistof op. Schrob met uiterste voorzichtigheid de lens aan beide kanten. Dubbelvouwen is ook okay, mits het om zachte lenzen gaat. Let erop dat je vingernagels de lens niet aanraken, deze kunnen scheurtjes en andere beschadigingen veroorzaken. Ook zitten er vaak veel bacteriën onder je nagels die het schoonmaken van je lezen bemoeilijken. Als je je lenzen een schrobbeurt hebt gegeven, spoel je ze wederom even na met lenzenvloeistof.

 

Stap 4: lenshouder schoon houden

Gebruik elke dag dat je lenzen draagt schone vloeistof. Je lenzendoosje maak je ook schoon met vloeistof. Water kan namelijk micro-organismen bevatten die zich mogelijk in je lenzen nestelen. Dat heeft allerlei narigheid tot gevolg: denk aan oogontstekingen en in het uiterste geval zelfs blindheid. Denk eraan dat je je lenzendoosje uit de buurt van toiletten of vochtige plekken bewaart. Ook hier zien bacteriën hun kans om op jouw lenzendoosje te nestelen.

 

Stap 5: andere manieren om de hygiëne te bevorderen

  • Stop lenzenvloeistof altijd in daarvoor bestemde flessen. Bij EyeCare hebben we speciale navulbare flesjes voor mee op reis. Daarnaast zijn daglenzen ideaal op vakantie juist omdat je dan geen vloeistoffen en houdertjes nodig hebt!
  • Zorg ervoor dat je lenzenvloeistoffles zo goed als altijd dicht is! Dat kan de hygiëne ervan alleen maar bevorderen.
  • Vervang je lenzendoosje één keer in de twee à drie maanden
  • Draag je lenzen nooit meer dan dertig dagen na opening.
  • Vermijd rook en andere verontreinigende stoffen, deze werken oogirritatie en -ontstekingen sterk in de hand.

 

Kom regelmatig langs voor controle bij de contactlensspecialist! Hij of zij voorziet je van duidelijke instructies en tips over alles wat met contactlenzen en je ogen te maken heeft. Met passie voor hun vak en jóuw ogen gaan onze specialisten te werk!

 

Is het al even geleden dat je op controle bent geweest? Plan meteen je afspraak in!

 

Graag tot ziens bij EyeCare!

Deel op je favoriete social media
Pin It