Als je zelf brildrager bent, vraag je je misschien af of je kind ook een bril nodig heeft. Naast omgevingsfactoren speelt erfelijkheid ook een rol in hoe goed het zicht van je kind is.

Maar liefst 25% van de kinderen van dertien jaar is bijziend. Objecten van dichtbij zien zijn dan wel scherp, maar veraf is wazig. Spelletjes spelen op de iPad gaat dan prima, maar buiten voetballen kan een uitdaging worden. In dit blog lichten we toe waar je op kan letten bij je kind en wanneer het nodig is om een bezoek aan de opticien te brengen.

 

Wanneer heeft je kind een bril nodig?

Kinderen kunnen vaak maar lastig aangeven waar ze last van hebben. Ze weten niet wat scherp of onscherp is omdat ze geen referentiekader hebben. Aan het gedrag van je kind herken je of ze misschien een bril kunnen gebruiken. Dit verschilt per leeftijdsgroep. Hieronder lees je over de herkenningspunten!kiddo1

 

 

Pasgeboren baby’s en peuters

Direct nadat je kind geboren is, kijken de artsen of je kind goed reageert op prikkels. Echter, omdat je baby zich in de eerste zes maanden na de geboorte heel snel ontwikkelt, is het vaststellen of je kind goed ziet nog niet aan de orde. Hierbij geldt: hoe ouder je kind wordt, hoe makkelijker het constateren van een oogafwijking gaat.

 

Sommige kinderen krijgen te maken met scheelzien, een lui oog of slechtziendheid. Indien slechts één oog fixeert op een object, is dat nog geen reden om direct alarm te slaan mits je kind jonger dan drie maanden is.

 

Een lui oog herkennen is lastig. Pas vanaf ongeveer 2,5 jaar is het zinvol om tests te doen. De herkenning van een lui oog gebeurt idealiter voordat een kind acht jaar oud is. Dan is het namelijk makkelijker te behandelen. Het goede oog wordt bijvoorbeeld afgedekt met een speciale pleister, waardoor het andere oog genoodzaakt is om harder te werken. Raadpleeg altijd de huisarts bij de behandeling van een lui oog!

 

 

 

Slechtziendheid bij kinderen herkennen

Op school is oogproblematiek het meest herkenbaar. Als een kind achterin de klas zit en het schoolbord niet goed kan lezen, kan een oogafwijking de oorzaak zijn. Soms is het lastig concentreren of heeft je kind hoofdpijn door de inspanning die de ogen moeten leveren. Bijvoorbeeld bij het lezen of maken van opdrachten. Thuis zie je aan het gedrag van je kind of hij of zij eventueel te maken heeft met oogproblematiek. Als je kind steeds dichter bij de televisie gaat zitten om goed te zien, is dat een duidelijk teken.

 

Tip: als je een vermoeden hebt dat je kind moeite heeft met kijken, doe je de volgende test: zet je kind voor de televisie en laat hem/haar aangeven wat er te zien is. Zet een stap naar achter en laat je kind weer vertellen wat hij/zij ziet. Herhaal dit een aantal keer en switch van kanaal tussendoor zodat je kind geen voorkennis heeft. Je kan eventueel ook improviseren met verschillende letterkaarten zoals de opticien dat doet.

 

class1

Oogmeting voor kinderen

Als je denkt dat je kind een bril of lenzen nodig heeft, dan kun je bij EyeCare terecht voor een uitgebreide oogmeting. Afhankelijk van de leeftijd van je kind heb je een andere specialist nodig. De oogmeting voor baby’s is anders dan die voor tieners en jonge kinderen.

  • Tot acht jaar ga je met je kind naar een oogarts in het ziekenhuis. Hiervoor heb je eerst een verwijzing nodig van de huisarts.
  • In de leeftijd van acht tot twaalf jaar worden de ogen van je kind gemeten door een optometrist van EyeCare. Een optometrist gaat een stap verder dan de opticien en kijkt ook naar de gezondheid van het oog in termen van oogafwijkingen en -aandoeningen.
  • Vanaf twaalf jaar meten onze opticiens in één van onze winkels de ogen van je kind. De opticien stelt geen oogproblematiek aan de kaart zoals een optometrist dat doet, maar doet metingen bij gezonde ogen. Als de opticien vermoedt dat er iets aan de hand is, krijg je een doorverwijzing naar de oogarts.

 

Laat altijd eerst een oogmeting doen voordat je een bril of contactlenzen aanschaft. Dan weet je zeker dat je kind gebaat is bij de kijkoplossing en dat hij of zij ongestoord kan leren en spelen!

 

Maak een afspraak

Deel op je favoriete social media
Pin It