De gezondheid van je ogen is cruciaal voor een leven lang helder zicht. In deze blog lees je hoe je dat doet!

Onze ogen zijn vele malen complexer dan de meest geavanceerde camera’s op de wereld. Verzorg ze daarom met uiterste voorzichtigheid. Je zicht is de meest waardevolle toegang tot de wereld, al zeggen we het zelf. In deze blog lees je hoe je lief bent voor je ogen en wat voor preventie methodes er zijn voor mogelijke narigheid op latere leeftijd.

 

Tip 1: zorg voor de juiste UV bescherming

Naast dat je huid verbrandt bij veelvuldige blootstelling in de zon, kan hetzelfde gebeuren met je ogen. Dit heet ‘sneeuwblindheid’ en valt ook onder de noemer ‘hoornvliesverbranding’. Symptomen zijn branderige, rode en waterige ogen gepaard met ernstige pijn en extreme gevoeligheid voor licht. Op korte termijn is langdurige blootstelling vooral pijnlijk, maar op lange termijn kan blijvende schade optreden. Denk aan maculadegeneratie en een verminderd zichtvermogen in het algemeen.zon1

 

Een zonnebril met volledige UV bescherming is dan je beste vriendin op dagen dat de zon fel én minder fel schijnt. Ook op bewolkte dagen is er namelijk Uv-straling. Overigens zijn grote brillenglazen beter dan kleine glazen omdat ze een groter gebied bedekken rondom je ogen. Zonnebrillen van een klein formaat laten vaak via de boven- en zijkanten nog licht door. Ga dus voor grandioos met een statement zonnebril!

 

Maak een afspraak

 

Tip 2: matig computergebruik

Misschien merk je wel eens dat je droge ogen hebt na een lange computerdag. Bij het kijken naar beeldschermen, of het nu een smartphone, laptop of tablet is, knipperen we veel minder. Dat heeft droge ogen tot gevolg omdat je ogen onvoldoende kans hebben om bevochtigd te worden. Gun je ogen daarom regelmatig een pauze van je scherm.

 

Knipper bewust een halve minuut lang en kijk de rest van de minuut lekker uit een raam naar iets in de verte. Op die manier bevochtig je je ogen weer en geef je ze wat rust. Ook kan je een flesje oogdruppels bij de hand houden. Druppel wanneer je ogen aan de droge kant zijn!

 

Tip 3: neem pauzes

Deze tip is tweeledig. Als contactlensdrager las je een pauze in door af en toe je bril te dragen. Voor de gezondheid van je ogen is de zuurstoftoevoer erg belangrijk. Tegenwoordig zijn lenzen prima wat zuurstofdoorlaatbaarheid betreft, maar niets gaat boven the real deal. Een dagje zonder lenzen is een verademing voor je ogen!

gezond1

 

Verder is frisse lucht erg goed voor de ogen. Als je lange tijd in een benauwde of rokerige kamer zit, kan dat oogirritatie tot gevolg hebben. Het hoornvlies van je ogen haalt zuurstof rechtstreeks uit de lucht. Dus ga regelmatig even je benen strekken, een frisse neus halen of zuurstof voor je ogen pakken. Je mag zelf kiezen welke term je handhaaft.

 

Tip 4: zorg voor goede hygiëne

Was altijd je handen voor je je ogen aanraakt. Dat geldt voor het in- en uitdoen van contactlenzen, maar bij het opdoen van zonnebrand, een gezichtscrème of make-up. Let extra op bij vreemde deeltjes zoals stof, zand of chemicaliën. Deze substanties moeten direct uit het oog, maar het liefst zonder in je ogen te wrijven! Controleer  bij je make-up of deze geen conserveringsmiddelen bevatten en verwijder al je make-up voordat je gaat slapen. Mogelijk komen kleine deeltjes in je ogen terecht wat tot irritatie of infectie leidt! Bij EyeCare hebben we verschillende oogzorgproducten om de hygiëne van je ogen te bevorderen.

 

 

Lees meer over make-up en je contactlenzen.

 

 

 

Om je ogen in topconditie te houden, moet je een beetje lief voor ze zijn. Zorg dus voor een goede hygiëne, neem regelmatig knipper-en-kijk-uit-het-raam pauzes, matig je computergebruik en gebruik een oogdruppel. Maar het belangrijkste van allemaal: zorg voor UV-bescherming. Zo kijk je met plezier uit naar je dag en houd je je ogen gezond. Al onze heldere ZEISS brillenglazen bevatten een 100% UV-block evenals natuurlijk iedere zonnebril in ons assortiment.

 

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Mocht je nog vragen hebben over je ogen, voel je vrij om langs te gaan om te sparren met één van onze professionals in de winkel.

 

Graag tot ziens!

Deel op je favoriete social media
Pin It