De aanschaf van een multifocale bril kan nogal overweldigend zijn. Er is vaak een ruim aanbod in brillenglazen, om nog maar te zwijgen over de vele multifocale varianten. In deze blog lees je alles wat je moet weten over multifocale glazen!

Een multifocale bril is ontzettend handig. Ze verhelpen hoofdpijnklachten, maken autorijden veiliger en houden je scherp. Helder zicht op iedere afstand is niet voor iedereen gegarandeerd. Bij EyeCare werken we met multifocale brillenglazen van ZEISS, de beste op de markt.

 

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril is kortgezegd een glastype voor meerdere afstanden. Lijnrecht daartegenover staan ‘unifocale’ brillen, hoewel ze beter bekend staan als lees- of vertebril. Een leesbril is uitsluitend voor dichtbij, tot een afstand van ongeveer 40 centimeter, en een bril voor in de verte is gemaakt voor afstanden vanáf 40 centimeter. Een multifocale bril is zowel voor de korte als de lange afstand en alles ertussenin. Bij het autorijden zie je dan zowel je zijspiegels, stuur, dashboard, de weg en verkeersborden haarscherp. Multifocale glazen bevatten meerdere sterktes die soepel in elkaar overlopen. Met een dergelijke bril hoef je niet constant van bril te wisselen en je hebt altijd helder zicht. Een multifocale bril is perfect als je niet meer zo goed kan inzoomen op dingen nabij (zoals je smartphone) en tegelijkertijd ook in de verte haarscherp zicht wil hebben!

 

Wanneer heb je een multifocale bril nodig?

Rond je veertigste levensjaar neemt de flexibiliteit van je oog af. Je ooglens kan zich lastiger bol maken, wat nodig is om dichtbij scherp te stellen. Daardoor neemt de belasting van de oogspier toe en heeft dat onder andere klachten als hoofdpijn tot gevolg. Sommige mensen zijn gebaat bij een leesbril. Dingen van veraf zien zij doorgaans scherp. Maar als je zowel dichtbij als veraf onscherp ziet, dan is een multifocale bril een mooie oplossing. Een multifocale bril zorgt dat de oogspier wat meer rust krijgt en dat jij helder zicht hebt op iedere afstand.

zeiss1Een punt van herkenning voor veel multifocale brildragers is dat zij hun smartphone of krant steeds verder van zich af moeten houden om scherp te zien. Dat lukt een tijdje, tot je arm niet meer lang genoeg is. Onze opticiens meten je ogen op nauwkeurige wijze aan met professionele ZEISS meetapparatuur. Aan de hand van jouw sterkte, ogen en voorkeuren voorzien we je van een maatwerk glasadvies.

 

Soms komen mensen bij ons langs omdat ze schijnbaar onverklaarbare nekklachten hebben. Onbewust bewegen ze hun hoofd, rug en schouders in allerlei richtingen om scherp te kunnen zien. Denk aan voorover leunen bij beeldschermwerk of als ze de telefoon verder van zich afhouden om een berichtje te kunnen lezen. Op den duur leidt onscherp zicht mogelijk tot andere klachten. zeisss2

 

Multifocale bril of leesbril?

  • Indien je zowel in de verte als dichtbij onscherp zicht hebt, dan is een multifocale bril de ideale kijkoplossing.
  • Mocht het zo zijn dat je veraf helder zicht hebt, dan adviseren we soms een leesbril of een bril met ZEISS OfficeLens glazen.

 

Maak een afspraak

 

Welke multifocale glazen zijn er bij EyeCare?

Bij EyeCare werken we met het ZEISS Multifocaal  brillenglazen portfolio. Daarbinnen zijn zo’n vijf soorten multifocale glazen: de ZEISS Multifocaal  Classic en ZEISS Multifocaal SmartLife Pure, Plus, Superb en Individual. Omdat ieder oog anders is, werkt niet ieder glastype voor iedereen. Je kan je brillenglas tot in de puntjes personaliseren, zodat het volledig maatwerk is voor waar jij de bril voor wil gaan gebruiken. Afhankelijk van wat je wensen zijn, ben je misschien wel meer gebaat bij een computerbril, digital glas of bril voor autorijden.

 

Eerder las je al dat een multifocaal brillenglas een ver-, tussen- en leesgebied heeft. De laatste jaren zijn er ontzettend veel innovaties geweest rondom het tussengebied in multifocale glazen. Waar voorheen een glas in tweeën werd gesneden of een klein maantje had als leesgedeelte (bifocaal), is er nu een nieuwe garde op de markt met een naadloze kijkervaring. Echter, bestaat er alsnog veel verschil tussen deze nieuwe glazen. Dat heeft vooral te maken met de grootte van de kijkgebieden.

 

classic1pure1plus1superb1individual1

 

Waarom verschilt het kijkgebied per glassoort?

De reden dat het ene kijkgebied breder of smaller is dan een ander heeft aan de ene kant te maken met jouw persoonlijke sterkte en aan de andere kant de methode waarop een glas is geslepen. Een brillenglas is meestal gemaakt van kunststof en bevat verschillende diktes. Scherp zien komt namelijk voort uit de manier waarop licht jouw oog binnenkomt.

 

Een glas is zo geslepen dat het licht op de juiste manier op je netvlies valt en je vervolgens helder zicht hebt: dat noem je de ‘brekingsindex’. Als je een hoge plussterkte én een hoge minsterkte hebt, wordt het tussengebied vanzelfsprekend smaller. Het vergt meer maatwerk om deze grote verschillen in een glas te slijpen. De opticien bespreekt aan de hand van jouw persoonlijke sterkte wat de perfecte glassoort is voor jouw situatie.

 

Multifocale bril en duizeligheidmanspecs1

Een multifocale bril is altijd even wennen. Het is aan te raden om je bril elke dag te dragen omdat het gewenningsproces dan aanzienlijk sneller is. ZEISS brillenglazen staan bekend om de snelle gewenning: dat is één van de vele redenen dat we graag met ZEISS glazen werken. De juiste glaskeuze zorgt er tevens voor dat je nooit last hebt van duizeligheid. Oogmeting en glasadvies gaan in dit geval hand in hand. Laat je ogen daarom altijd opmeten door een gediplomeerde professional.

 

Wat als je maar moeilijk kan wennen aan je nieuwe multifocale bril?

Een nieuwe bril is altijd even wennen voor je ogen. Draag je bril elke dag zo lang mogelijk. In onze ervaring went dat het snelste. Voor de een went de bril binnen een dag en bij een ander duurt het wat langer. Mocht het onverhoopt toch zo zijn dat de bril niet went, kom dan langs voor een professioneel advies.

 

Multifocale bril na staaroperatie

Een staaroperatie wordt altijd gedaan door een oogarts in het ziekenhuis. Als je voor je staaroperatie een multifocale bril droeg, is dat na de operatie vaak ook het geval. De vertroebelde lens in je oog wordt vervangen door een nieuwe kunstlens. Deze kunstlens wordt zoveel mogelijk afgestemd op jouw ogen: er wordt rekening gehouden met de huidige (bril)sterkte en meetwaarden van je oog. Hoewel je na de operatie vaak alsnog een bril nodig hebt, is de sterkte ervan vaak een stuk lichter. Er bestaan ook multifocale kunstlenzen, maar de ervaring leert dat die minder contrast en scherpte bieden dan een multifocale bril.

 womanmultifoc1

Wat is de beste multifocale bril?

Eén perfecte multifocale bril voor iedereen bestaat niet. Bij EyeCare kijken we naar jouw ogen en persoonlijke wensen. De beste multifocale bril voor jou is afgestemd op je sterkte en hoe de bril op je gezicht staat. Dat begint in de stoel voor de oogmeting, gaat door naar het glasadvies en uiteindelijk de brilafgifte. Daarbij houden we rekening met verschillende meetwaarden. Denk aan de afstand van je ogen tot je brillenglas, de afstand tussen je twee pupillen en de grootte van je montuur.

 

Maak een afspraak

 

Welke dikte moet ik kiezen voor een multifocaal brillenglas?

Ieder brillenglas is beschikbaar in verschillende diktes. Bij het kiezen van de dikte, houden onze opticiens rekening met het eindproduct. Naast dat een brillenglas prettig moet kijken en snel wennen, is het ook van belang dat de bril gedurende de dag comfortabel draagt. Je kan je voorstellen dat hele dikke glazen na verloop van tijd meer druk op je neus geven dan superdunne brillenglazen. Ook de montuurkeuze weegt mee: het inslijpen van brillenglazen voor grote monturen is lastig voor hoge sterktes. Dat betekent dat hoge sterktes in grote brillenglazen zorgen voor dikkere glazen dan het geval is bij kleine brillenglazen. Hetzelfde geldt voor vierkante monturen.

 

  • Als je een zeer lage sterkte hebt, voldoet vaak een 1.5 brillenglas.
  • Inmiddels is 1.6 de gouden standaard in de branche. De meeste sterktes slijpen we in een 1.6 brillenglas.
  • Bij een hogere sterkte adviseert de opticien vaak een 1.67 brillenglas.
  • Bij een zeer hoge sterkte ben je gebaat bij een 1.74 glas.

 

Welke brillenglascoating moet ik kiezen voor mijn multifocale bril?

Een brillenglascoating zorgt ervoor dat je glazen krasvrij blijven en makkelijker schoonmaken zijn. Daarnaast dient de coating als UV block, die ook op alle heldere brillenglazen van ZEISS zit. Denk bijvoorbeeld aan de DuraVision Platinum UV coating. De DuraVision BlueProtect coating filtert blauw licht van smartphones, tv’s of computerschermen. Aan de ene kant heeft je lichaam blauw licht nodig om je slaap- en waakritme te reguleren. Aan de andere kant zorgt blauw licht ervoor dat datzelfde ritme wordt verstoord. Filter het blauwe licht van je scherm en je krijgt er een betere nachtrust voor terug.

 

Lees meer over blauw licht filter brillen.

 

Kom langs voor een professioneel advies

Bij EyeCare voorzien we je van een persoonlijk advies en beantwoorden al je vragen over multifocale brillen. Alleen het beste voor jouw ogen, dat is waar EyeCare voor staat.

 

Graag tot ziens in één van onze winkels!

 

Deel op je favoriete social media
Pin It