Vrouwen in de overgang kunnen wel eens last hebben van droge ogen. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? En wat kan je ertegen doen?

 

Omdat de hormoonhuishouding van vrouwen in de overgang sterk verandert, krijgen veel vrouwen last van droge ogen. Zoals je misschien wel weet, daalt het oestrogeen gehalte in het bloed doordat de eierstokken er minder van aanmaken. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de conditie van de slijmvliezen. In de menopauze maken de slijmvliezen minder traanvocht aan waardoor je ogen en mond sneller droog aanvoelen!

 

Wat zijn de symptomen van droge ogen in de overgang?

Als je het gevoel hebt dat je ogen van te weinig vocht worden voorzien zijn ze vanzelfsprekend te droog. Maar ook als je last hebt van tranende ogen zijn ze aan de droge kant. Als tegenreactie maken je ogen nóg meer traanvocht aan. Echter, is deze van een verminderde kwaliteit en beland je als het ware in een vicieuze cirkel: je ogen zijn droog en maken meer traanvocht aan waardoor je ogen nog droger worden. Van de regen in de drup. Veel vrouwen hebben het gevoel dat er een zandkorrel in het oog zit of je ogen zijn wat rood. Een branderig of jeukerig gevoel is ook vaak het gevolg van droge ogen.

 oudje2

Tip 1: zorg voor een goede luchtvochtigheid in je huis

Niet alleen voor je planten, maar ook voor je ogen is een goede luchtvochtigheid erg fijn. Streef naar zo’n 60%. Er zijn speciale luchtbevochtigers die tegelijkertijd ook metingen doen. Zo weet je zeker dat de lucht niet te droog is! Bij een prettige luchtvochtigheid drogen je ogen minder snel uit en hetzelfde geldt voor je huid. Naast een luchtbevochtiger kan je ook kommetjes water her en er in huis plaatsen. Let er dan wel op dat niemand ze omstoot! Zet ze in de winter op de kachel en je ogen zullen je stilletjes bedanken.

 

Tip 2: vermijd alle vormen van wind, tocht en airco

Als je vaak in de auto lekker de airco aanzet, richt deze dan niet op je gezicht. Dat koele windje kan ervoor zorgen dat je ogen uitdrogen net zoals wind en tocht dat doen. Als je bij het fietsen vaak last hebt van de wind kan je een bril op doen om wat van die wind te blokkeren. Ook een zonnebril is hier uitstekend geschikt voor.

 

Tip 3: zorg ervoor dat je omgeving droge-ogen proof is

Vermijd rokerige ruimtes. Het traanfilm heeft namelijk meer functies dan alleen je ogen bevochtigen. Het zorgt er ook voor dat vuile stoffen, zoals bijvoorbeeld rook, niet in je ogen terecht komen maar netjes worden afgevoerd. Omdat je traanfilm vaak onvoldoende je oog kan bevochtigen, vermijd je idealiter rokerige ruimtes.

 

Tip 4: drink voldoende water

Naast externe factoren kan je ook van binnenuit zorgen voor comfortabel zicht. Streef naar zo’n twee liter water en/of thee per dag. Op een warme dag of als je een sportsessie achter de rug hebt, neem je gerust wat extra glazen water. Een mooie bidon of waterfles voor onderweg helpen ook bij een constante hydratatie. Zo voorkom je dat je een paar uur achtereen niks drinkt met een stijlvol drinkaccessoire. Als je maar gehydrateerd bent!ouderevrouw1

 

Tip 5: neem regelmatig een beeldschermpauze

En dan bedoelen we natuurlijk een pauze ván je beeldscherm en niet mét een beeldscherm. Als je veel computerwerk verricht, is het erg fijn voor je ogen om zo nu en dan een pauze te nemen. Je knippert namelijk minder vaak bij het kijken naar schermen. Zo krijgt je traanfilm minder kans om je ogen te bevochtigen en drogen ze sneller uit. Mocht je toch ietwat droge ogen krijgen gedurende de dag, las dan een ‘knipperpauze’ in waarbij je een minuut lang veel knippert en even uit het raam kijkt of een rondje loopt.

 

Tip 6: houd oogdruppels altijd bij de hand

Door veranderingen in je hormoonspiegel zijn droge ogen soms onvermijdelijk. Om toch dat zanderige of jeukende gevoel te verhelpen, raden we aan om altijd een flesje oogdruppels bij de hand te hebben. De specialisten in onze winkels voorzien je van een fijn product en helpen je graag. Eventueel in combinatie met een droge ogen onderzoek. Zo weten we precies bij welk product jij het meest gebaat bent en wat het prettigst voor jou werkt! Dat kan een druppel, gel of zelfs een zalf zijn.

 

Hiermee kom je al een heel eind. Echter, merk je dat je met inachtneming van deze tips nog steeds droge ogen hebt, kom dan langs voor professioneel advies. We helpen je graag.

 

Tot ziens bij EyeCare!

Deel op je favoriete social media
Pin It